Pécs megszavazta a 2020-as költségvetést


Notice: Undefined variable: post in /home/keresi/dkpecs.hu/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 882

Notice: Trying to get property of non-object in /home/keresi/dkpecs.hu/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 882

A múlt pénteken nyilvánosságra került költségvetés-tervezetben a pécsi városvezetés ennek a 8,5 milliárdnak a visszafizetésére három verziót vázol fel.
– *“A” verzió*: egy összegben, idén, pénzben – ez az előterjesztés szerint katasztrofális következményekkel járna a városüzemeltetés egészére nézve. – *“B” verzió*: idén, 2,4 milliárd, aztán 2023-ig évente 2 milliárd pénzben – ez azzal járna, hogy az önkormányzatnak 2023-ig semmiféle pénzügyi-gazdaságfejlesztési mozgástere nem lenne, “felélné a jövőt”. – *“C” verzió*: idén 2,4 milliárdot visszafizetnek pénzben, a maradék bő 6 milliárdot ingatlanokkal váltaná meg a város.
A városvezetés szerint kizárólag a *“C” verzió* a kiút a mostani állami adósságcsapdából, így arra alapozva állították össze a 2020-as költségvetést.
Ennek lényege, hogy *a város idén visszafizeti a készpénzben rendelkezésére álló 2,41 milliárdot az államnak*. A fennmaradó összeg visszafizetését pedig *nem stratégiai ingatlanok tulajdonba adásával teljesítené* a város. Ez az opció a város egésze számára azért is jó lehet hosszú távon, mert ezekkel az ingatlanokkal az államnak valamit kezdenie kéne. E verzió megvalósulása esetén a városnak maradna mozgástere gazdaságfejlesztésre az elkövetkező években.
Költségkontroll fontos eleme a költségvetésnek: több olyan intézmény is van, ahol sokkal szorosabb pénzügyi felügyeletre van szükség, példaként a Janus Pannonius Múzeumot említi.
A cégekek a városért vannak, nem egyéb érdekek kiszolgálásáért. Párhuzamosságokat megszüntetik, újratárgyalják a hitelszerződéseket. A Tettye Forrásháznak és a Pétávnak 50, illetve 100 milliót be kell fizetnie a kasszába évente osztalékként mostantól.
PSN: egyelőre kérdés, hogyan alakul a PSN Zrt. idei finanszírozása, de arra is van terve a városnak, ha az állam idén nem biztosítana akkor támogatást a cégnek, mint tavaly, amikor a Fidesz polgármesterjelöltje, Vári Attila vezette a sportcéget. Tavaly 890 milliót kapott a PSN, idén 750 milliót igényelt. Van tervük arra is, ha nem kapják meg ezt az pénzt, de akkor komoly átszervezésekre lesz szükség.
Egyetem és város együttműködés: eddig semmi konkrét intézkedés nem történt, nem volt mellé forrás rendelve, ezen változtatni akarnak.
Kulcsprojekt lesz az elvándorlás megállítása. Több cég jelezte nekik, hogy hazatelepítenének szakembereket, amihez a város is kapcsolódni fog. A pécsi fiatalok hazahozatalának programja a másik fontos projekt: több céggel is megegyeztek arról, hogy ebben állásajánlatokkal részt fognak venni. A harmadik projekt:a városi gazdaságfejlesztési alap kialakítása forrásteremtés és helyi gazdasági szereplők fejlesztése érdekében.
Zöld és okos város projektek: az okosparkolás tesztüzemének megkezdése vagy az elektromos buszvásárlási program folytatásának előkészítése és elektromos városgazdálkodási járművek beszerzése.
Minden egyes terv mellett költségvetés van és megvalósítási javaslatok.
Ebből a városból egy dolog költözött el: a hit. Ezt meg kell változtatni, ezért konkrét lépéseket kell tenni. Ezért kéri a költségvetés megszavazását.
*19 igen, 6 nem szavazattal elfogadták a költségvetési rendeletet, majd a határozatot is.*

Szólj hozzá!


Notice: Undefined offset: 0 in /home/keresi/dkpecs.hu/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924