Ebből inkább nem!


Notice: Undefined variable: post in /home/keresi/dkpecs.hu/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 882

Notice: Trying to get property of non-object in /home/keresi/dkpecs.hu/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 882

Mindenki Pécsért Egyesület: “Ez az a fajta segítség, amiből inkább nem kérünk”

A Mindenki Pécsért Egyesület frakciói hétfőn sajtóközleményt küldtek szerkesztőségünknek, melyben többek között azt írják, hogy a kormány nem ad ki Pécs önkormányzatának alapvető megbetegedési adatokat, és hogy a kormányzat több járványügyi rendelete anyagi kárt okozott a városnak, valamint helyi intézkedéseket “húzott keresztül”. Mint a közlemény végén írják: “Ez az a fajta segítség, amiből inkább nem kérünk”.

A közleményben a Mindenki Pécsért Egyesület a következőket írja:

  • Számos intézkedést hoztak a pécsiek megóvása érdekében.
  • A következő adatokat nem adta ki számukra a kormány: a koronavírussal fertőzött pécsi beteget számát, az elvégzett tesztek számát, és hogy milyen védőeszközök állnak az egészségügyi dolgozók rendelkezésére.
  • A kormányzat intézkedései egy-egy esetben mintha egyenesen ellehetetlenítenék az önkormányzat járványvédelmi törekvéseit (pl.: a PAPI és a nyugdíjasok bevásárlására kijeölt idősáv ellentétes hatása).
  • A gépjárműadó önkormányzatnál maradó, amúgy is kisebb részét a kormány elviszi Pécsről, több százmilliós kárt és hiányt okozva.
  • Az ingyenes parkolás bevezetésével is anyagi kárt okoz a kormány az önkormányzatnak (és ez az intézkedés sem támogatja az otthon maradást).

A teljes közlemény:

“Véleményünk szerint Pécs vezetése idejekorán megkezdte a felkészülést az új koronavírus elleni harcra. Amint a környező országokban feltűntek az első betegek, védőmaszkokat rendeltünk az egészségügyi alapellátásban dolgozó orvosainknak és a városi cégek azon dolgozóinak, akiknek emberekkel kell érintkezniük. Ezzel, valamint fertőtlenítőszer folyamatos beszerzésével biztosítottuk, hogy a betegellátás, a buszközlekedés és a nélkülözhetetlen közműellátások zavartalanul folyjanak a járvány idején is.

Egy sor intézkedést hoztunk a pécsiek élete és egészsége megóvása érdekében. Március 15-ével kezdve lemondtuk nyilvános rendezvényeinket, bezártuk nem létszükségletű intézményeinket, a hivatali, céges és intézményi ügyintézést fokozatosan online megoldásokra állítottuk át. Lezártuk a buszok első traktusát, a játszótereket, a vásárteret, majd a vásárcsarnokot annak érdekében, hogy minimalizáljuk a személyes kontaktusokat. Veszélyeztetett korú, idős orvosainkat visszavontuk a frontvonalról, pár napja pedig folyik a forgalmasabb közterületek fertőtlenítése. Hamarosan megkezdjük a helyi gyártónál készülő maszkok kiszállítását is, amelyekből kettőt juttatunk el minden pécsi háztartásba.

Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy senkinek ne engedjük el a kezét a mostani, gyakorlatilag háborús időszakban. Elsőként a 65 év feletti, egyedül élő, így a járványnak leginkább kitett pécsiekről gondoskodtunk a PAPI (Program A Pécsi Idősekért) keretében. Párhuzamosan megkezdtük a felkészülést annak az összetett problémakörnek a kezelésére is, hogy a járványügyi helyzet fokozódik, és közben egyre többen szorulnak szociális ellátásra a romló gazdasági helyzet miatt.

Oldalakba telne minden lépést felsorolni, amit a járvány kezelésével kapcsolatban megtettünk. Azt gondoljuk, hogy ezek alaposan megfontolt, jól kidolgozott döntések, amelyek egytől egyik a pécsiek életét, egészségét óvják, kiszolgáltatottságukat csökkentik. Olyan intézkedések, amelyeknek kézzel fogható, látható, érezhető eredménye van, amelyek a pécsiek biztonságát, ellátását, jobb közérzetét szolgálják.

Pécs vezetése nagyon keveset kért eddig a kormánytól a járvány elleni védekezéshez. Mindössze azt szerettük volna megtudni: hány koronavírussal fertőzött pécsi beteget ápolnak az erre kijelölt kórházban, hány tesztet végeznek, milyen védőeszközök állnak az egészségügyi dolgozók rendelkezésére. Ám még ezt az információt sem kaptuk meg. Félünk tőle, hogy Európában egyedül mi, magyar városvezetők tapogatózunk vakon, amikor a járvány elleni védekezésünket igyekszünk megtervezni, megszervezni.

Egyedül maradtunk. Ez önmagában is elég szomorú, de a kormányzat intézkedései egy-egy esetben mintha egyenesen ellehetetlenítenék az önkormányzat védelmi törekvéseit.

Megszerveztük a PAPI-t, megoldottuk, hogy a járvány okán legveszélyeztetettebb idősek otthon maradhassanak. A kormányzat röviddel ezután kilenctől délig saját idősávot vezetett be a 65 év felettieknek a gyakran látogatott bolttípusokban, ezzel óhatatlanul az utcákra, boltokba hívogatva a legveszélyeztetettebb korosztályt.

Az Európai Unió által biztosított 2 ezer milliárd forintnyi koronavírussal szembeni fellépésre fordítható forrás mellett nem az olyan luxuskiadások visszafogásából teremti meg a kormány a védekezéshez szükséges összeget, mint például az 50 milliárd forintos vadászati kiállítás. Helyette az egyébként is kivéreztetett önkormányzatok zsebébe túr bele könyékig – a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó, amúgy is kisebb részét elviszik Pécsről is, több százmilliós kárt és hiányt okozva. Ráadásként bevezették az ingyenes parkolást is. Ez, amellett, hogy megint csak anyagi kárt okoz az önkormányzatoknak, így Pécsnek is, nem éppen azt a célt szolgálja, hogy az emberek az otthonukban maradjanak.

Azzal már megtanultunk együtt élni, hogy a kormány nem segíti a védekezést, hogy nem szolgáltat alapvető megbetegedési adatokat. Ezzel együtt is abban bízunk: a pécsiek is látják és érzik, hogy az ő érdekükben cselekszünk, értük hozunk megalapozott, jól előkészített döntéseket. Ám a kormányzat a járvány idején meghozott több rendelete vagy anyagi kárt okozott a városnak, vagy egyébként megfontolt, helyben megtett intézkedések sorozatát húzta keresztül egyetlen tollvonással, rosszabb esetben mindkettőt megtette egyszerre. Ez az a fajta segítség, amiből inkább nem kérünk.

A Mindenki Pécsért Egyesület frakciói”

Szólj hozzá!


Notice: Undefined offset: 0 in /home/keresi/dkpecs.hu/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924