DK: a választás után helyre kell állítani a párbeszédet a nyugdíjasokkal!


Notice: Undefined variable: post in /home/keresi/dkpecs.hu/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 882

Notice: Trying to get property of non-object in /home/keresi/dkpecs.hu/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 882

DK: a választás után helyre kell állítani a párbeszédet a nyugdíjasokkal!
Budapest, 2021. február 12., péntek (MTI) – Dobrev Klára azt ígéri, hogy ha az ellenzék nyeri a választást, akkor az új kormány helyreállítja azt a folyamatos párbeszédet a nyugdíjasszervezetekkel és nyugdíjasokkal, ami az elmúlt években mintha “teljesen eltűnt volna”.

A Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője a “Becsüljük meg a végigdolgozott életeket!” elnevezésű pénteki, online konferencián azt mondta, hogy az elmúlt tíz évben drámaian csökkent az a pénzösszeg, amit a kormány a nyugdíjaskorúakra fordít. Hangsúlyozta, hogy 2010. előtt a GDP 10,5 százalékát költötték az idősek megsegítésére, ma ez alig több, mint hét százalék. 2010. előtt az elszegényedés kockázata a nyugdíjas korosztály 3,7 százalékát érintette, 2019-ben már több, mint 11 százalékát – tette hozzá.

A politikus arra is kitért, hogy 2010. előtt a magyar nyugdíjak vásárlóértéke jobb volt, mint a kelet-európai átlag, jelenleg azonban egy cseh, egy szlovén, egy lengyel, egy szlovák nyugdíjas több mindent tud venni a nyugdíjából, mint egy magyar.

Dobrev Klára úgy fogalmazott: a legnagyobb károkat az okozta, hogy 2010. után a kabinet nem állította vissza a nyugdíjszámítás svájci indexálását. 2022. után az egyik legfontosabb feladat az lesz, hogy “ezt a szívtelen döntést megváltoztassuk” – jelentette ki.     

Szavai szerint úgy látszik, mintha az utóbbi tíz évben a kormány az országot “hasznos és haszontalan emberekre bontotta volna”. Aki a Fidesz vagy a kabinet szerint haszontalan, “azoknak nem is jár pénz” – tette hozzá.   Dobrev Klára felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlament elfogadta azt a dokumentumot, ami kimondja, hogy el kell kezdeni az európai minimálnyugdíj-szabályozás kidolgozását. Az Európai Bizottság pedig konzultációt indított az európai nyugdíjasok helyzetéről – hívta fel a figyelmet.

Idősebbek nélkül nincs egészséges család és nincs egészséges társadalom – szögezte le a politikus. Mindenkinek kötelessége elősegíteni, hogy egy tisztességesen végigdolgozott élet után senkinek ne legyen olyan problémája, hogy miből vesz ennivalót, ha kiváltotta a gyógyszereit – közölte. Az EP-képviselő végül azt mondta, amennyiben az ellenzéki pártok alakítanak kormányt, akkor az elsőrangú feladatának fogja tekinteni az ország és a nemzet egybentartását, és ebben kiemelt szerepe lesz annak, hogy visszaállítják az idősebb korosztály becsületét, tisztességét.


Notice: Undefined offset: 0 in /home/keresi/dkpecs.hu/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924